2010-01-05 11:21:49• hírek • Gozner Gertrud

Listavezetők vagyunk

A szatmáriak spórolták össze tavaly a legtöbb pénzt a bankokban - derült ki a Román Nemzeti Bank (BNR) által közzétett adatokból. A valutamegtakarításokban Szilágy megye áll az első helyen.

Körülbelül 16 milliárd lejt és három milliárd eurót spóroltak össze a romániaiak a bankokban egy év alatt - állítja a BNR. A vizsgált időszak 2008 novemberétől 2009 novemberéig tartott. Ez azt jelenti, hogy egy gazdaságilag kritikus évben a lakosság akkora pénzösszeget tett félre, mint amennyit a román állam a Nemzetközi Valutaalaptól 2009-ben kölcsön vett. A megspórolt pénzmennyiség annak köszönhető, hogy a nehéz gazdasági helyzetben az emberek megváltoztatták a fogyasztói szokásaikat, és nem vettek fel felelőtlenül kölcsönöket, mint a korábbi években.

A bankintézetek a megnövekedett kamatokkal próbálták a lakosság megtakarítási kedvét növelni. 2009 januárja és áprilisa között a lejben betett összegekre húsz százalékot, az eurós bankszámlákra nyolc százalékot írtak jóvá. Nagyobb összegeknél pedig lehetőség nyílt a kamat mértékének a növelésére - fejtette ki a Gandul napilap pénzügyi szakértője. A nyár folyamán azonban fordulat állt be, és meredeken csökkentek a betétek kamatjai.

A legszorgosabbak tehát az elmúlt évben Szatmár megye lakosai bizonyultak, akik 91 százalékkal növelték a megtakarításukat 2008 novemberétől, amely 2009 novemberében elérte a 471,2 millió lejt. Második helyet a Beszterce-Naszód megyeiek szerezték meg, az ő betéteik 473,7 millió lejt tesznek ki, amely 90 százalékos növekedést jelent a korábbi évhez képest. A valutában lekötött pénzek tekintetében Szilágy megye viszi a pálmát, egy év alatt a lakosság 150 százalékos megtakarítást ért el. Második helyre ismét Beszterce-Naszód megye került, amelynek lakossága a megadott periódusban 113 százalékot spórolt össze.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: